O hatayı yapan ev sahipleri yandı! Tespit edilirse 90 bin TL'ye kadar ceza ödeyebilirsiniz
Ev sahibi ve kiracıları kapsayacak yeni düzenlemeler gelecek. Bu düzenlemelerle birlikte artık kişiler büyük para cezaları alabilir.
Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar günümüzde her geçen gün artmaya devam ediyor. Enflasyon nedeniyle fiyatların sürekli artmasıyla birlikte ev sahiplerinin kira fiyatlarını beğenmemesi ve kiracıların da bazı hataları yapması nedeniyle taraflar arasındaki anlaşmazlık büyüyebiliyor.
1 Eylül'de geçerli olacak yeni düzenlemeyle birlikte artık arabulucular iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için çalışacak. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, yaptığı açıklamayla birlikte ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren önemli konular hakkında görüşlerini bildirdi.
90 Bin TL'ye Kadar Ceza Verilebilir
TİHEK Başkanı Kılıç yaptığı açıklamalarda ayrımcılık yapan kişilere karşın uyarıda bulunarak kişilere yaptıkları hatalar nedeniyle 90 bin TL'ye kadar ceza kesilebileceğini belirtti. Bu noktada ev sahiplerinin öğrenciye ve bekara ev vermeme gibi kriterleri de ayrımcılık kapsamına girmesi nedeniyle kurum tarafından başlatılacak incelemeyle birlikte kişilere ceza yazılabilecek.
Başkan yaptığı açıklamada, kişileri cinsiyet, ırk, renk, din, dil, etnik köken, uygar hal, servet, engellilik gibi konularda ayrımcılık yapan kişiler hakkında "Karar organı alarak bu noktadaki ayrımcılık başvurularını inceliyor, karara bağlıyoruz. Bu noktada yaptırım yetkimiz var. Hem gerçek kişilere hem kamu tüzel kişilerine hem özel hukuk tüzel kişilere herhangi bir ayrımcılık üzerine yapılan başvuruda, ihlal kararı verirsek 90 bin liraya kadar para cezası verme yetkimiz söz konusu" ifadelerini kullandı.
TİHEK Başkanı Kılıç, üç temel alanda faaliyet yürüttüklerini vurgulayarak, "Birincisi, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi; ikincisi, eşitlik kurumu olarak ayrımcılıkla mücadele; üçüncüsü, ulusal önleme görevimiz. Yani hapishaneler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin tutulduğu yerler, koruma altındaki kişilerin bulunduğu yerlere haberli veya habersiz ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Denetim mekanizması olarak görev yapıyoruz. Özellikle insan hakları alanında bireysel başvuru almıyoruz; ancak resen inceleme yetkimiz bulunuyor. Hak ihlallerine ilişkin gözlemlerimiz üzerine, ihlalleri inceliyoruz. Tematik raporlar yayımlıyoruz. Hem Cumhurbaşkanlığı'na hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yıllık insan hakları raporumuzu sunuyoruz." ifadelerini kullandı.
Kira verirken ayrımcılık yapanlara uyarıda bulunan TİHEK Başkanı Kılıç; "Ağırlıklı olarak cinsiyet, siyasi görüş, engelli, uygar hal temelinde ayrımcılıklar olmak üzere birçok mevzuda başvuru oluyor. Kurumumuza geçen yıl 2 bin 22 başvuru gerçekleşti. Medeni hal temelinde ayrımcılık açısından baktığımızda, kira ülkemizin gündeminde de yer alıyor. Ev sahiplerinin ya da emlakçıların, aracı kurumların, hatta kiralama ilanlarının yapıldığı web sayfasının idari mali sorumluluğuna karar verebiliyor kurumumuz eğer ihlal var ise.
Bu nasıl ortaya çıkıyor? Mesela kişiye bekar olduğu için evini kiralamak istemiyor ev sahibi. Mülkiyet hakkı, korunan temel haklardan bir tanesi. Kanunumuzda ve uluslararası sözleşmelerde de yer aldığı üzere ayrımcılığın yapılmaması gerekiyor. Bu doğrultuda eşitlik ilkesi çerçevesinde kişinin ister uygar hal temelinde, ister zenginliği, serveti temelinde, ister engellilik temelinde bu hizmetin sunulmaması üzerine biz idari yaptırım uygulayabiliyoruz." ifadelerini de sözlerine ekledi.
Ev sahiplerinin okul açılmadan önce bu konulara dikkat etmesi oldukça önemli olmakta. İlan sitelerine koyulan kiralık dairelerde şartların bulundurulması yapılacak şikayetlerle birlikte kişilerin büyük cezalar alabilmesini sağlayabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.