O hatayı yapan kiracılara 3 yıl kadar hapis cezası! Bu kurallara dikkat edin uyarısı yapıldı

O hatayı yapan kiracılara 3 yıl kadar hapis cezası! Bu kurallara dikkat edin uyarısı yapıldı

Ev sahipleri kiracıları mahkemeden aldıkları tahliye kararıyla evlerinden çıkartabiliyor. Karara uymayan kişilere için ceza nedir?

Kiracı olmak, pek çok insanın tercih ettiği bir konuttan yararlanma şeklidir. Ancak kiracılar, yasal olarak belirlenen bazı yükümlülüklere uymak zorundadır. Bu yükümlülüklerin ihlali, hukuki ve cezai sonuçlara neden olabilir. Kiracıların uymak olduğu bazı yükümlülükleri bulunmaktadır. Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar karşısında her iki tarafında hukuki hakları bulunmaktadır.

Kiracıların başlıca yükümlülükleri şunlardır:

  • Kira bedelini düzenli olarak ödemek: Kiracı, sözleşmede belirlenen kira bedelini düzenli olarak ödemek zorundadır. Kiracı, kira bedelini süresinde ödemezse, ev sahibi yasal yollara başvurabilir ve kiracının tahliyesini talep edebilir.

  • Evi iyi kullanmak: Kiracı, kiraladığı evi özenle kullanmak ve zarar vermemekle yükümlüdür. Evin duvarlarına delik açmak, boyamak veya tadilat yapmak gibi işlemler ancak ev sahibinin izniyle yapılabilir. Evin kullanımı sırasında oluşacak hasarlar kiracı tarafından giderilmelidir.

  • Kiralanan evi boşaltmak: Kiracı, kira süresi sonunda evi sözleşmede belirtilen şekilde boşaltmak zorundadır. Evi boşaltmadığı takdirde, ev sahibi yasal yollara başvurarak tahliye kararı alabilir.

Bu yükümlülüklerin ihlali, kiracının ev sahibi tarafından dava edilmesine veya cezai işlemlere maruz kalmasına neden olabilir. Örneğin, kira bedelini düzenli ödemeyen kiracılar, ev sahibinin tahliye talebinin yanı sıra, hukuki süreçte para cezası ödemek zorunda kalabilirler.

Tahliye Kararı Sonrası Ne Olur?

Ev sahibi kiracının çıkmasını isterken haklı veya haksız olarak mahkemeye başvurabiliyor. Mahkemeye başvuran ev sahipleri bazı zamanlarda kiracılar için tahliye kararı çıkartabiliyor. Bu kararın çıkabilmesi için ev sahibinin haklı ve doğru gerekçeler sunması mahkeme tarafından isteniyor. Hakkında tahliye kararı çıkmış bir kiracı üst mahkemeye başvurabilmektedir. Tahliye kararı kiracıya belirtildikten sonra kiracıya resmi olmasa da iki haftalık bir tahliye süresi verilir.

Bu sürenin dolmasıyla birlikte kiracı evden çıkmamışsa icra yoluyla ev sahibi kiracıyı evden çıkartabilir. Fakat buna da uyulmaması durumunda kiracılara çok daha büyük cezalar verilebiliyor. Yargıtay tarafından alınan emsal niteliğindeki karara göre mahkemeden çıkan tahliye kararına uymayan kişi ev sahibinin yerini gasp etme ve rahatsızlık suçu üzerinden değerlendirmeye alındı. Bu suçun cezası da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 1000 güne kadar adli para cezası olmakta. Kiracıların bu nedenle mahkeme tarafından verilen karara uyması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum