Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne TÜBİTAK'tan 740 bin TL’lik proje desteği!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) bağlı Dölerme ve Suni Tohumlama Bölümünün araştırmacısı Dr. Burcu Esin’in hazırladığı Kangal köpekleriyle ilgili projesi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) değerlendirildi ve desteğe layık görüldü.
KANGAL KÖPEKLERİ PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ
"Kangal Köpeklerinde Otolog Plateletten Zengin Plazma (PRP)'nin Testis Doppler Hemodinamiği, Testosteron Düzeyleri, SPAG5, Kaspaz-3 ve HSP70 Gen Ekspresyon Düzeyleri Üzerine Etkilerinin Kangal Köpeklerinde Spermin Dondurularak Korunmasına İlişkin Olarak Araştırılması" başlıklı projeyi hazırlana Dölerme ve Suni Tohumlama Bölümünün araştımacısı Dr. Burcu Esin, TÜBİTAK'tan 740 bin TL’lik bütçe almayı başardı.
"Amaç kangal türünü korumak"
Bu proje, PRP'nin köpek testis ve sperm parametreleri üzerindeki etkilerini hücresel ve aynı zamanda moleküler düzeyde araştırmak için rejeneratif tıp uygulamasını üreme biyoteknolojisi ile birleştiriyor. Bilim insanlarınca yürütülen araştırmanın amacı PRP uygulamasının üreme parametreleri üzerindeki etkinliğini ortaya koyarak üreme alanında modern ve etkili protokoller geliştirmektir. Ayrıca projenin amaçlarından biri de önemli bir genetik kaynak olan Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan Kangal ırkının korunmasıyla birlikte aynı zamanda da üreme verimliliğinin artırılmasıdır.
Proje 24 ay süreyle teslim edilecek ve bilim insanlarının lisansüstü eğitimlerine destek olması amaçlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.