Samsun tarımını tehlikeye sokan kahverengi kokarcaya biyolojik savaş başlatıldı!
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne (OMÜ) bağlı Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini yapan Prof. Celal Tunçer, son zamanlarda ortaya çıkan kahverengi kokarcaların 300'den fazla bitki türüne zarar verebileceğini belirterek, “Yurt dışından faydalı böcek olan samuray arıları Türkiye'ye getirilerek toplu ihracat yapılmaya başlandı. Bu yıl da doğaya salındı." dedi.
“5 YILDIR MÜCADELE EDİYORLAR”
Prof. Celal Tunçer, Samsun'da başta fındık olmak kaydıyla hem meyvelerde hem de sebzelerde tahribat ve verim düşüklüğü meydana getiren kahverengi kokarca zararlısıyla 5 yıldır mücadele ettiklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın anavatanının Çin, Japonya, Kore olduğunu belirten Tunçer, “2000 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri'ne, ardından da Avrupa ülkelerine yayılma gösterdi. Türkiye'de ise 2017 yılında İstanbul ve Artvin'de eş zamanlı görülmüş, daha sonra tüm Türkiye'ye yayılmıştır. Şu anda 17 ilde bu yaşanıyor” dedi.
“SAMURAY ARILARI YABAN BÖLGEYE SALINDI”
Kahverengi kokarcanın başta meyveler olmak üzere bitkilere büyük zarar verdiğini söyleyen Prof. Celal Tunçer, "300'den fazla ağaca zarar verebiliyor. Yurt dışından fayda sağlayan bir böcek olan samuray arıları Türkiye'ye ithal edilerek seri üretime geçildi. Bu yıl tekrar doğaya salıverildi." diyerek bu programların uzun yıllar devam edeceğini aktardı.
"İlaçlı mücadele söz konusu değil”
Kahverengi kokarcaların sonbahar aylarında kış uykusuna yatmak için kapalı alanlara gittiklerine dikkat çeken Prof. Celal Tunçer, "Eylül ve ekim aylarında binlerce kokarcayı bir arada görebiliyoruz. Mesele ilaçlı kontrol. Önemli olan elimizdekileri toplayıp yok etmektir. Üreticilerimiz bunu kendileri yapmak zorunda." diye konuştu.
"NAKLİYENİN ROLÜ BÜYÜKTÜR"
Avrupa ve Amerika'da kahverengi kokarca zararlısıyla 20 yıldır mücadele ettiklerini ve oradaki araştırmacılarla sürekli olarak fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Prof. Tunçer, açıklamasında "Biyolojide de kontrol tedbirleri var. Böceklerin bulaşma ve yayılma yetenekleri yüksektir. Araçlar toplu taşımayı kullanarak çok kısa mesafelerde çok uzun mesafeler kat edebiliyor. Kısa sürede sevk edilebilir. Yayılmasında ulaşım önemli bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.
“BİYOLOJİK SAVAŞ AMAÇLI KULLANILIYOR”
Karadeniz ikliminin kahverengi kokarcaların yaşaması için çok uygun olduğuna inanan Prof. Celal Tunçer, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Önümüzdeki yıllarda Güney, İç Anadolu ve Ege'nin birçok bölgesine yayılma riski var ancak Karadeniz ve Marmara bölgesinin iklimi bu böceğin gelişmesine elverişli görünüyor. Böcek şu anda sıcaklığa bağlı olarak yılda bir ila iki nesil üretiyor. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde daha fazla para kaybedeceğini öngörüyoruz. Ne kadar faydalı böcekler üretilip serbest bırakılırsa başarı da o kadar çabuk elde edilir. Çin'de yapılan bir araştırmaya göre samuray arıcılığının başarı oranı %70'in üzerindedir. Bu nedenle Avrupa, Amerika ve Türkiye'de kahverengi kokarcaların biyolojik mücadelesinde samuray arıları kullanılıyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.