Samsun'da kahverengi kokarcanın varlığı tehlike boyutunda! Öldürün uyarısı geldi..
Samsun'da İl Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü, bölgede çoğalmaya başlayan ve tarım zararlısı olarak tespit edilen kahverengi kokarca ile mücadeleye yönelik acil eylem planı üzerinde toplantı düzenledi.
Terme İlçe Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarcanın varlığının tehlike boyutuna ulaştığını duyurmak adına acil eylem plan toplantısı düznelendi. Toplantıda bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, bitkilere ve tarım ürünlerine zararı büyük boyutlara ulaşan kahverengi kokarcanın Türkiye'de ilk kez 2017 yılında görüldüğüne dikkat çekerek özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çok fazla yayılım gösterdiğini söyledi. Kahverengi kokarca varlığının tehlikeli boyutlara ulaştığını vurgulayan Sağlam, bu böcekle mücadele için seferberlik yapılması gerektiğini söyledi.
“DİKKATLİ OLUNMAZSA DAHA FAZLA ZARAR VERECEKLER”
Tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarcaları bu yıla kadar kurulan tuzaklar ile takip ettiklerini söyleyen İbrahim Sağlam, "Çünkü her zararın belli bir eşiği var. Bu eşiği karşılamayan pestisitlerin püskürtülmesi aynı zamanda faydalı böcekleri de öldürür. Kahverengi kokarcalar bu yılın temmuz ortasına kadar bu eşiğe hiç ulaşmamıştı. Artış, hava koşullarının mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle Temmuz ayından sonra meydana geldi. Eylül ayının ilk haftalarından itibaren hasar ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda önleyici tedbirler almazsak zarar daha da büyük olacak” diye konuştu.
TOPLU MÜCADELE ÇAĞRISI!
Bu böceklerin kışı kapalı olan alanlarda geçirdiğini belirten İbrahim Sağlam, “Evlerde, depolarda ve kullanılmayan yerlerde mutlaka imha edilmesi gerekiyor. Konaklama ve evlerin kullanılmayan alanlarını mutlaka dezenfekte etmeliyiz. İlk gördüğümüz yerde onu yok edeceğiz. Yeşil kokarcalar uzun zamandır ortalıkta dolaşıyor, ancak ilkbaharda kahverengi kokarcalar ne kadar az ortaya çıkarsa bölgemiz için o kadar faydalı olurlar. Topluca mücadele etmeliyiz. Bu mutlaka tüm bahçelerde yapılmalıdır. Bunu yapmazsak önümüzdeki yıllarda kayıplarımız çok büyük olacak” dedi.
“ÖLDÜRMEK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR”
Ziraat Mühendisi Dr. Asuman Sezer sunumunda, kahverengi kokarca varlığının ilk kez 2019 yılında Samsun'un Terme ilçesinde tespit edildiğini söyledi.
Kapalı alanlarda kışlayan erginlerin ilkbaharda dışarı çıktıklarında vereceği zararın büyük olacağını belirten Sezer, şöyle konuştu:“Tüm istilacı böcekleri yok edip yok etmemiz önemli. Bunun altını çizin" diye uyardı.
Toplantıya protokol üyeleri, şefler ve çiftçiler katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.