Samsun'da kenevire yönelik 30 milyonluk tarım yatırımı!

Samsun'da kenevire yönelik 30 milyonluk tarım yatırımı!

Tekstilden gıdaya, mimariden arabaya kadar birçok kullanım alanı olan kenevire yönelik tarımsal yaptırımlar artıyor. Toplam yatırımı 30 milyon doların üzerinde olan bu tesisin inşaatının ardından bu sektörün üretiminin Türkiye'de hasat edilmesi için de geri sayım başlatıldı.

Türkiye'de kenevir ekimi giderek yaygınlaşıyor. Samsun Havza OSB’deki özel sektör öncülüğünde 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikası, tohumdan nihai ürünlere kadar bir üretim zincirini faaliyete geçirdi. Şirket, Samsun fabrikasında ham ve boyalı elyaf, boyalı ve ham iplik, kıtık ve kıtıktan %100 doğal kedi kumu ve evcil hayvan kumu üretecek.

KENEVİR, TARIMA KAZANDIRILIYOR

Samsun'a kenevire yönelik 30 milyonluk tarım yatırımı

Kenevir, Türk tarımına kazandırılarak tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotivden diğer sektörlere kadar 100'den fazla farklı ürünün üretilmesi sağlandı. Antik çağda lifleri sicim, halat ve yelkenin yanı sıra kumaş yapımında, yaprakları ve çiçekleri ise ilaç ve merhem yapımında kullanılmıştır. Ancak daha sonra yanlış kullanım nedeniyle ekimi yasaklanmıştır. 2016 yılında Federal Sicil'de yayınlanan bu belge, kenevirin yetiştirildiği yerlerde kenevir ekimine izin verilmesine ilişkin ilkelerin yanı sıra, yasadışı ekim için gerekli kontroller ve prosedürleri de belirlemişti.

2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan kenevirin üretimini yeniden yaygınlaştırarak ülkenin kenevir üretimini artırma kararını açıklamış, kenevirle ilgili tarım politikası yeniden yapılandırılmış ve 20 il pilot bölge olarak belirlenmiştir. O tarihten bu yana şirket bir ekim alanı kurdu ve hasadı bekleyen yaklaşık 5.200 dönümlük arazide kenevir yetiştiriyor. Toplantıda katılımcılara kenevir hasat sezonunun tarihçesi ve faydaları hakkında bilgi verildi.

Samsun'a kenevire yönelik 30 milyonluk tarım yatırımı

"Kenevirden yapılan malzemeler"

Tohumlar yağlar, gıda ve kozmetik ürünleri yapmak için kullanılabilir ve tohum unu, insanlar ve hayvanlar için protein bazlı besin takviyeleri yapmak için kullanılabilir. Lifleri iplik, yalıtım ve kompozit malzeme yapımında kullanılabilir. Nefes alabilen kıtıktan yapılmış tuğlalar ve inşaat malzemeleri, biyolojik olarak parçalanabilen plastiklere alternatif olarak biyopolimerler, kıtık ve plastik karışımlardan yapılmış kompozit kaplama, hayvan kumu, kedi kumu, mobilya endüstrisi için hammaddeler, yüksek enerjili çalışma, karbon, Aktif karbon, biyokömür , izolasyon. malzemeler üretilmektedir. Çiçeklerden ve yapraklardan elde edilen CBD, ilaç ve kozmetik endüstrisinde faydalı, bağışıklık sistemini güçlendiren bir bileşiktir. Yaprakları kozmetik ve gıda sanayinde de kullanılabildiği gibi, selüloz bitkilerinin ardından kağıt türevleri de üretilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.