TCMB'nin sır gibi sakladığı faizi düşürme hamlesi belli oldu! İşte büyük TL hamlesi geliyor

TCMB'nin sır gibi sakladığı faizi düşürme hamlesi belli oldu! İşte büyük TL hamlesi geliyor

Dolar kuru hareketlemeleri sonrası Merkez Bankası'nın sır gibi sakladığı TL hamlesi belli oldu.

Dolar kuru hareketlemeleri sonrası Merkez Bankası'nın sır gibi sakladığı TL hamlesi belli oldu. Gazete Diken'in haberine göre; seçimlere kadar Merkez Bankası'nın arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan dövz kurları; 28 Mayıs sonrası serbest kalmıştı.

Seçimden hemen önce 20 TL altında olan dolar/TL kuru seçimden yaklaşık bir hafta sonrasında ise 23'ü aşmıştı. TCMB'nin 22 Haziran toplantısında 23,4 - 23,6 arasında denge oluşturan dolar kuru faizin beklenildiği kadar artmamasından kaynaklı olarak 26 TL'ye kadar aynı gün yükselmişti.

28 Mayıs öncesi 21,50 TL altında olan euro, seçimden bir hafta sonra 25'i aşmıştı. MB faiz toplantısına kadar 25 TL seviyelerinde oturan kurun faiz kararı sonrasında ise 28 TL'yi aştığı gözlemlenmişti. Şu an dolar kuru 26,9, avro kuru 30,35 seviyesinde.

DÖVİZ SATILMAYACAK

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimiyle beraber "döviz satma" gibi uygulamaların artık son bulacağına dair mesajlar gelerek önceki yönetime göre de sınırlı olsa da kuru dizginlemek adına kamu bankaları tarafından döviz satışı yapılıyordu.

Bloomberg'e konuşan kişiler ise son dönemde kamu bankalarının kuru dizginlemek adına dolar satışını bıraktığını açıklamış ve dolar kurunun da yükseldiğine dikkat çekmişti.

MEVDUAT FAİZİ 3 AYDIR DÜŞÜYOR

Merkez Bankası'nın şimdilerde bankacılık sistemine sattığından daha fazla TL almaya başlarken ekonomi yönetimi ise; finansal sistemdeki bol lira likiditesinin bir işareti olarak, üç yıl sonra ilk kez açık piyasa işlemleri yoluyla net lira alıcısı oldu.

Merkez Bankası'nın döviz rezervi biriktirmesi de ekonomiye daha fazla lira pompalanmasına neden oluyor. TL likiditelerinin de artmasında bankalar üstünde ki "menkul kıymet" baskısının gevşetilmesi de etkili oldu

Böylelikle lira cinsinden varlıklar üzerindeki faiz oranları düşüyor ve bir tasarruf aracı olarak çekiciliği azalıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum