Türkiye'de İşsizlik Son 50 Yılın Dibinde

Türkiye'de İşsizlik Son 50 Yılın Dibinde

Günümüz dünyasında işsizlik, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük sorun teşkil etmektedir. İşsizliğin genç nüfus arasında yaygın olması tartışılan en önemli konudur. Öncelikle işsizlik, bireylerin herhangi bir...

Günümüz dünyasında işsizlik, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük sorun teşkil etmektedir. İşsizliğin genç nüfus arasında yaygın olması tartışılan en önemli konudur. Öncelikle işsizlik, bireylerin herhangi bir kurum ya da kuruluşta faal bir şekilde çalışmamasıdır. Türkiye’de özellikle son dönemde en önemli gündem maddesi işsizlik olmuştur. İşsizlik rakamlarının yüzde 10-13 arasında telaffuz edilmesi, yani her 100 kişiden minimum 10’unun işsiz olması özellikle gelişmekte olan ülkeler için vahim bir durumdur. Burada dikkat çekilmesi gereken önemli husus işsizliğin genç nüfus arasında yaygın olmasıdır. Genç nüfus nasıl istihdam edildiği büyük bir merak konusudur. Bu nüfusun çoğunluğunun üniversite mezunlarının oluşturması gençleri eğitim gördükleri alandan bağımsız bir işte çalışmalarını mecbur kılmakta ve bireyin ülke faydası için göstermiş olduğu çaba minimum seviyede kalmaktadır. Dolayısıyla bu durum ülkenin gelişmesini engellemektedir.

Eğitimin geliştiği, endüstriyel toplumun yerini teknoloji toplumunun aldığı günümüz zamanında hala tarım toplumu seviyesinde faaliyet göstermek devletin uluslararası alanda var olmasını olanaksız hale getirecektir. Bu durumun yaşanmaması için işsizlik önlenmeli devlet desteğinin aktif ve sürekli olması gerekmektedir. Devlet özellikle gençlerin önünü açmalı, istihdamı artırmalıdır. Genç nüfusun eğitim gördüğü alanda istihdam edilmesi ülke gelişmesine katkı sağlayacaktır. İşçi istihdamı için özel kuruluşlar teşvik edilmeli ve destek sağlanmalıdır.

Türkiye’de işsizliğin yarattığı bir diğer sorun da beyin göçüdür. Eğitim görmüş genç nüfus uzman olmak istediği alanda iş bulmak isteyecektir. Ülkemizde bu durumun pek de mümkün olmaması genç nüfusun yurtdışına özellikle batı olarak nitelendirdiğimiz Avrupa ve Amerika’ya göç etmesine yol açmaktadır. Dolayısıyla göç eden nitelikli genç nüfus kendi ülkesi için değil diğer ülkelerin gelişmesine dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır. Bu durum özellikle bilim ve sanayi alanında Türkiye’nin eksikliğine yol açmaktadır. Bu olaya son vermek için Türkiye’nin genç nüfus istihdamına önem vermesi gerekmektedir. Üniversiteli gençler eğitim gördükleri alanda istihdam edildiği vakit beyin göçü engellenecektir. İşsizlik, ülkenin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. İşsizlik önlenmeli, dolayısıyla ülkenin gelişimi sağlanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.