TYT Türkçe Nasıl Çalışılır

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır

Milyonlarca öğrenci geleceğini kurmak ve güzel bir mesleğe sahip olmak adına gece gündüz demeden çalışıyor.

Şu an bu sayfada olduğuna göre sen de onlardan birisin. En iyiye gitmen için geçmen gereken birçok yol var. Gireceğin TYT sınavı da bu yolların en önemli basamaklarından. İyi bir net yapman gerektiğini biliyor ama nasıl çalışman gerektiği konusunda kafan karışmışsa senin için hazırladığımız rehberi okumaya devam et. TYT Türkçe nasıl çalışılır diye sorguluyorsan bu sorunun cevabını yazının devamında bulacaksın. Başlayalım!

Çalışma Programı Yap

Uzun paragraflarıyla, karışık görünen dil bilgisi sorularıyla dikkatleri üzerine çekiyor Türkçe. Her öğrenci büyük bir ikilem yaşıyor: Nasıl çalışacağım bu derse? Bu sorununu biraz daha pratik hale dönüştürmeye ne dersin? Öncelikle neleri hangi gün ve hafta çalışacağını belirlemelisin. Türkçe karışık ders programından hiç ama hiç hoşlanmaz. Düzenli bir program ile Türkçe temelini kuvvetlendirmelisin. Programsız sadece kıyıdan kıyıya sürüklenirsin.

Dil Bilgisinden Başla

Alanı hangi alan olursa olsun her öğrenci Türkçe dersinden sorumlu sayılıyor. Genel anlamda Dil Bilgisi ve Paragraf konuları olarak ikiye ayırdığını varsayalım. İlk olarak hangisinden başlamalısın? Paragraf oldukça uzun bir süreci kapsayan çalışma gerektiriyor. Dolayısıyla biraz daha teorik bilgi sayılan dil bilgisini ilk olarak halletmen paragraf konuları için uzun zaman ayırmanı kolaylaştırabilir. ÖSYM her yıl 12-13 adet dil bilgisi sorusu soruyor ve dil bilgisi konularında pek fazla değişikliğe gitmiyor. Bu 12-13 sorunun içerisinde Türkçe TYT konuları arasında önemli yer tutan yazım kuralları ve noktalama da yer alıyor. Hangi konudan kaç soru çıktığını araştırabilir ve geçmiş dönem sorularını çözebilirsin. Dil bilgisinde sıfır fire verirsen rakiplerinden bir adım öndesin!

Sözcükte Anlam- Paragraf

Her öğrencinin derdi: Uzun, korkutucu paragraf soruları! Aslında hiç korkmaman gerektiğini biliyor musun? Dıştan çok ürkütücü görünüyor bunda hemfikiriz. Ama aslında paragraf soruları birazcık dikkat ve ince bir bakış istiyor. ÖSYM seni 20-25 paragraf sorusundan sorumlu tutuyor. Türkçe dersinin büyük bir bölümünü kapsayan paragraf soruları eksiksiz yapan öğrencileri büyük bir adımla öne taşıyor. İlk olarak paragrafın tam olarak ne istediğini anlaman gerekiyor. Kendi yorumunu katman doğru gibi görünse de aslında bu birçok kişiyi tuzağa düşürüyor. Unutmamalısın ki paragraf senin fikrinden ziyade kendisinin tam olarak ne anlattığıyla ilgileniyor. Ee, ilk olarak sorudan mı başlayacaksın yoksa paragraftan mı? Paragrafı okuyup ardından soruya dönmen karışıklığa yol açar. Soruyu okuduktan sonra paragrafı okuman sen farkında olmasan da paragrafın içinde soruyu aramanı sağlar.

Deneme Çöz, Kendini Test Et

Kendini objektif olarak görebilmen için bol bol deneme çözmelisin. Birçok yayınevi denemeleri artık ders ders olarak basıyor. Türkçe denemeleri alarak eksik kaldığın konuların farkına varabilirsin. Deneme sonrası eksik noktalarını not alıp o konu üzerine yoğunlaşmalısın. Öğretmenlerinden TYT Deneme önerileri alarak bilindik denemelerin yanı sıra nadir bilinen ama kaliteli denemeleri de çözebilirsin. Başarı senin elinde, istersen yapabilirsin!

Kitap Okumayı İhmal Etme

Öğretmenlerin ve sınavda yüksek derece yapan öğrencinin en büyük tavsiyesi kitap okumandır. Kitap okurken zaman kaybı yaşıyormuş gibi düşünebilir ve tam da bu noktada büyük bir yanılgı içine düşebilirsin. Kitap okuyarak soruları anlama kapasiten gelişecek ve dakikalar ayırdığın paragraf soruları sana artık nerdeyse saniyelik gelecek. Hangi mesleği istediğin fark etmez ister iyi bir okulun mühendislik fakültesini arzula istersen de sözel alanda bir yer olsun hedef tahtanda. Kitap okumadıkça karşına çıkacak paragraf soruları gözünde daima korkutucu olacak. Alışkanlığın yoksa nelerden hoşlanacağını düşünerek kitap seçiminde bulunabilirsin. Birçok yazar seni bekliyor, hepsi senin yanında!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.