Uyku bozukluğu yaşayanlar bu haber sizleri ilgilendiriyor! Yatakta dönerek 'neden?' diye düşünmeyin nedeni belli oldu
Yaşam kalitenizi derinden etkileyen uyku probleminizle ilgili detayları Nöroloji Uzmanı Doktor Firdevs Kuserli açıkladı.
Milyonların ortak sorunlarından birisi de uyku bozukluğu olurken özellikle de ''Gece yatmasını sabah kalkmasını bilmeyen'' tabiriyle sürekli olarak adlandırılan kişilerin uyku problemlerinin arkasındaki neden belli oldu. Yaşam kalitenizi derinden etkileyen uyku probleminizle ilgili detayları Nöroloji Uzmanı Doktor Firdevs Kuserli açıkladı.
Uykuya dalma ve uykudan uyanma gibi problemlerle ilgili açıklamada bulunan Nöroloji Uzmanı Doktor Firdevs Kuserli "Bir kısmı uykuya dalma veya uykuyu sürdürme güçlüğüne yol açarken; diğerleri aşırı uyuma ile ilişkili olabilir. Gece uyku kalitesinin bozulması gündüz aşırı uykululuk ile sonuçlanabilir.” ifadelerine yer verdi.
UYKU PROBLEMİ OLANLAR DİKKAT!
Uyku bozukluğunun çeşitleri olduğunu ve bu sorunun yaşa, cinsiyete ve bazı hastalıklara bağlı olarak değişim gösterdiğini belirten Kuserli uyku probleminin hafife alınmaması gerektiğini belirterek ileride büyük sorunları da beraberinde getirebildiğini açıkladı. Uyku bozukluğuna dair merak edilenleri aktaran Kuserli şunları söyledi;
"Bir kısmı uykuya dalma veya uykuyu sürdürme güçlüğüne yol açarken; diğerleri aşırı uyuma ile ilişkili olabilir. Gece uyku kalitesinin bozulması gündüz aşırı uykululuk ile sonuçlanabilir. Bazı durumlarda vücudun biyolojik saati ve uyku ritmi bozulabilir, gece uykusu gündüze kayabilir, kişilerin uyuması gereken dönemde uyuyamamasına, uyanık kalmaları gerektiğinde de uykulu olmalarına neden olur. Uykuda bacaklarda atmalar, anormal kas kasılmaları, uykuda yürüme, altını ıslatma, kabuslar, uyku terörü gibi diğer sorunlar da uyku bozuklukları sınıfına girer. Uyku ile ilişkili solunum bozuklukları ise en sık görülen ve yaşamı tehdit edici boyutta olabilen uyku bozukluklarıdır"
İNME VE KALP KRİZİNE YOL AÇABİLİR!
Kandaki oksijen azalmasına kadar büyük sorunlara yol açtığını belirten Kuserli "Uyku apne sendromu, 'uykuda nefes durması hastalığı', 'obstrüktif uyku apne sendromu', en sık görülen uyku bozukluğudur. Derin uyku sırasında tüm vücut kasları gibi üst solunum yolları kaslarının da gevşemesi ile bu kasların kontrolü bozulur. Bunun sonucunda dil kökü ve aşağısında hava yolunda kapanma meydana gelir. Kapalı hava yolunu zorlayarak açmaya çalışan kişide gürültülü solunum ile birlikte horlama belirir. Bu sırada tıkanmaya bağlı olarak akciğerlere giden hava miktarı ve kandaki oksijen azalır" dedi.
Uyku apnesi sorunundan bahseden ve bu sorunun hayati tehlikeleri de beraberinde getirdiğini altını çizen Kuserli "Nefes durması uyku sırasında hastalığın şiddetine bağlı olarak belli aralıklar ve sürelerle gelişir, buna bağlı olarak kişide kandaki oksijen oranında düşme gelişir. Belli bir kritik eşik değerine ulaşıldığında kişinin beyninde uyanıklık hali gelişir ve bu gece boyu tekrarlayarak devam eder. Bu uyanıklık atakları kısa sürelidir ve sabah hatırlanmazlar; ama bunlar dışında da hastada tam uyanıklık ve sık idrara çıkma gelişir. Bu da uykunun bölünmesine neden olur. Gece zihinsel ve bedensel dinlenme gerçekleşmediği için hasta sabah yorgun uyanır. Çoğunlukla sabah baş ağrısından yakınır. Gün içi uykuluk hali, dikkat bozukluğu, yorgunluk, gerginlik ve hafıza problemleri yaşar. Bu durum sıklıkla trafik ve iş kazalarının yaşanmasına neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.
''İKİNCİL SONUÇLAR DOĞURUR''
Kalp krizi ve inme gibi riskli durumların ortaya çıkabileceğini dile getiren Kuserli "Uyku esnasında solunumun durması ve kandaki oksijen seviyesinin kritik seviyelere düşmesi, derin uykuya geçişe izin vermez. Derin uyku sırasında gevşeyen ve yenilenen sistemlerde bu süreç aksar. Gece kan basıncı yükselir ve kalbin iş yükü artar. Stres hormonunun sürekli salınımı ile kilo alımı, şeker regülasyonunda bozulma, cinsel işlev bozukluğu gelişir. Tüm bu etkiler uykuda kalp krizi ve beyin felci (inme) gibi hayatı tehdit edici ikincil sonuçlar doğurur" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.