Uzmanlar bu sefer gençler için uyardı! Kalp krizini tetikleyen bu belirtilere dikkat edin hızlıca doktora başvurun
Uzman isim tarafından yapılan açıklamayla birlikte birçok genç için uyarı yapıldı. Hangi belirtilere dikkat edilmeli?
Günümüzde birçok uzman kalp krizi riskini azaltmak için yaşı büyük kişilere çeşitli tavsiyelerde bulunurken yeni uyarı herkesi alarma geçirdi. Yapılan uyarılarla birlikte artık gençlerinde kalp krizi yaşadığı belirtilirken bu durumdan sakınabilmek için neler yapılması gerektiği aktarıldı.
Uzman İsmin Açıklamaları Dikkat Çekti
Dr. Çetin Gül, "Gençlerimiz 40-50 yılda yaşadığımız şeyleri 3-5 yılda yaşadılar" diyerek, dünyadaki ve ülkemizdeki pandemi, yangınlar, depremler ve ekonomik krizin gençler üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Dr. Gül, kalp krizlerinin gençlerde en sık rastlanan nedenlerinden birinin aşırı stres olduğunu belirtti. Özellikle 20-25 yaş aralığındaki gençler arasında büyük bir stres olduğunu ifade eden Gül, gelecek kaygısı ve iş endişelerinin gençler üzerinde etkili olduğunu söyledi. Pandemi, yangınlar, depremler ve ekonomik kriz gibi olaylar nedeniyle gençlerin, bizim 40-50 yılda yaşadıklarımızı çok daha kısa sürede deneyimlediklerini vurguladı. Aşırı stresin son dönemde önemli bir faktör haline geldiğine dikkat çekti.
Aşırı Stres En Önemli Faktör
Gül, gençlerde stresin önemli bir faktör olduğunu vurgularken, kalp krizine bağlı ölümlerde sporun da tetikleyici bir etken olabileceğini dile getirdi. Aşırı egzersiz sırasında nabız ve tansiyon yükselmesinin, plak yırtılmasına neden olarak normalde 8-10 yıl sonra ortaya çıkabilecek bir kalp krizinin stres anında çok erken yaşlarda ortaya çıkabildiğini ifade etti. Bu nedenle gençlerde sporun kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çekti. Aşırı stres, genç yaşta alkol, sigara ve diğer madde kullanımının yanı sıra periyodik kalp kontrollerine daha erken yaşlarda başlanmasını önerdi.
Gül, gençlerde kalp krizi için dünya genelinde kabul edilen risk faktörlerinin, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, sigara, stres, hareketsiz yaşam ve aşırı kilolu olma gibi faktörlerin gençler için de geçerli olduğunu söyledi. Gençlerde ileri yaşlarda görülen damar sertliği, damar yırtılması ve pıhtı oluşması sonucu ortaya çıkan kalp krizinin uzun bir süreç olduğunu belirtti. Ancak, gençlerde genetik yatkınlık varsa, ailede genç yaşta kalp krizi, anjiyo, stent, bypass ve damar tıkanıklığı öyküsü bulunuyorsa, bu durumda kalp krizlerinin erken yaşlarda görülebildiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.