Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür büyük İstanbul depremi için en geç o tarihe kadar süremiz var dedi

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür büyük İstanbul depremi için en geç o tarihe kadar süremiz var dedi

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür uzun süredir gündemde olan ve milyonların merak ettiği büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür uzun süredir gündemde olan ve milyonların merak ettiği büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür katılmış olduğu bir program da İstanbul'da beklenen depreme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür yapmış olduğu açıklamalar da, "1999’dan itibaren 30 sene içinde her an olmak üzere İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığı yüzde 64. Bu 2029’a kadar bir süre demek. Bu tahmin 15 yıl artı veya eksi olarak düşünülüyor. Bu en iyi ihtimali düşündüğümüzde 2044’e kadar zamanımız olabildiği anlamına geliyor. Bir Afet Bakanlığı kurulabilirse ve iyi de bir bütçesi olursa Türkiye genelinde önemli bir gelişme sağlayabiliriz." dedi.

FAY TARTIŞMASINI BIRAKALIM

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen, “Toplum ve Afet Risk Yönetimi” temalı seminerlerin yedincisinde “Ülkemizde Deprem ve Depreme Dirençli Kentler” konusu ele alındı.

Seminerin ana konuşmacısı olan Naci Görür, ülkenin deprem ülkesi olduğunu kabul etmemiz gerektiğine dikkat çekerken, Öncelikle fay tartışmasını bırakmak gerekiyor. Bunları bilim insanlarına bırakın. Bunları tartışacak bilim insanları da medyanın önünde tartışmamalı. Bu tartışmalardan dolayı asıl çözüme gidemiyoruz. Bizim kabul etmemiz gereken bir gerçek var: Türkiye bir deprem ülkesidir. Her an her yerde büyük depremler olabilir. Binlerce insanımızı bir gecede kaybedebiliriz.” dedi.

7 VE ÜZERİ DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜKSEK

Prof. Dr. Görür yaptığı açıklamalar da kentleri deprem dirençli hale getirmenin altı bileşeni olduğu ve bunların da yönetim, halk, yapı stoku, çevre ve ekosistem ile beraber ekonomi olduğunu belirtti ve, “İl yönetimleri ve mekan kullanımının mikrogölgeleme çalışmaları çerçevesinde yapılması önemli. Bu çalışmalar ağırlıklı olarak 1999 depreminden sonra yapıldı. O dönem bir ilçenin mikrogölgeleme çalışmaları 20-25 milyon dolar tutuyordu. Bu çalışmaların bütün Türkiye’de yapılması gerekiyor.

Bugünkü teknolojiyle deprem dirençli kentler yapmak hiç zor değil. Olası bir İstanbul depreminde kanalizasyon sistemi ve içme suyu sistemlerinin zarar görebileceğini görüyoruz. Buna göre sistem düzeltme çalışmaları yürütmeye başladık. Bu Türkiye’de bir ilk. Ciddi bir şekilde çalışmaya başlarsak, biz İstanbul’u deprem dirençli hale dönüştürebiliriz” diye konuştu.

Haber1965.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.