Yetkililerden kiracılar için yeni müjde duyuruldu! Yeni düzenlemeyle kira fiyatları düşüşe geçecek o tarihe dikkat
Yeni yapılacak düzenlemeyle birlikte fahiş fiyatlandırma yapan ev sahiplerine yeni cezalar geliyor. Düzenlemenin çıkmasıyla birlikte fiyatların düşmesi bekleniyor
Kiracılar fahiş fiyat veren ev sahiplerinden şikayetçi durumda. Evlerini yüzde 25 artışın üstünde kiraya koymak isteyen bazı ev sahipleri kiracıları farklı sebeplerden ötürü evinden çıkartmak istemekte. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla birlikte bu durumun düzeltilebilmesi için yeni kanun tasarısı hazırlanmış durumda.
Kira Desteği Yolda
Kamu çalışanlarının sosyoekonomik koşullarını iyileştirme hedefi doğrultusunda, AK Parti'nin seçim manifestosunda yer alan bir adım da memurlara yönelik kira desteği olmakta. Yapılan düzenlemeyle birlikte büyükşehirlerde, il ve ilçe bazında memurlara kira katkısı sağlanacak.
Bu destekten kadrolu memurlar, sözleşmeli memurlar ve kamu işçileri faydalanabilecek. Geçinme endeksi oluşturulacak ve orta kiralar ile yaşanılan bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek destek miktarları belirlenecek. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kira tutarları dikkate alınarak, harcamaları azaltacak ve yaşamı kolaylaştıracak destekler sağlanacak.
Yeni Düzenlemeler Yapılacak
Konut kiralarını yüzde 25'le sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz'da sona erecek. Geçtiğimiz yıl haziran ayında getirilen bu uygulamanın bir yıl daha uzatılması planlanırken yeni düzenlemelerin yapıldığı açıklanmıştı. Bu tarihe kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 kira artış sınırı uygulanmakta olup, düzenleme 5 yılı aşan sözleşmeleri kapsamamaktadır. Ev sahibi, 1 Temmuz öncesinde veya sonrasında beş yılını dolduran kiracıyla anlaşmazsa kira tespit davası açma hakkına sahiptir. Ancak beş yılın altındaki kira sözleşmeleri için kira tespit davası açılamamaktadır.
Kira artışlarına ilişkin yasal düzenlemeler, Adalet Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülmektedir. Yasal düzenleme kapsamında kira artışlarına hapis cezası, adli para cezası veya para cezası olmak üzere üç alternatif üzerinde çalışılmaktadır. Taşınmazın yaşına, metrekaresine, bulunduğu kata, konumuna ve niteliğine göre bölge değerleri belirlenecektir.
Devam eden kira sözleşmelerinde ev sahibi-kiracı sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya başvurmak zorunlu hale gelecek. Bu tarihten itibaren kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya başvurmak zorunda olup daha sonra dava açılabilecek. Arabuluculuk sürecinde kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecektir. Kira bedeli belirlenirken TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre değişim oranı ve kiralanan konutun emsal bedeli esas alınacak.
Ev sahibi, belirli süreli kira sözleşmenin 10 yıl süresinin sonunda en az 3 ay önceden bildirimde bulunarak sözleşmeyi sona erdirebilmekte. Sözleşme belirsiz süreli ise kiranın başlangıcından itibaren 10 yıl geçtikten sonra fesih bildirimiyle kontrat sona erdirilebilmektedir. Ev sahibinin bildirimine rağmen konutu boşaltmayan kiracılar hakkında tahliye davası açılabilmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.