Yıllarca emeklilik beklemeye son! 10 yılla emeklilik kapısı aralandı: 2000 sonrası SGK girişliler...
Meclis'in açılması ile birlikte emeklilik sistemi açısından önemli olan iki önemli reform gündeme getirilecek. Primlerin düşürülmesi ve yaş şartına ilişkin bu reformlar torba mevzuatla hayatımıza girecek. Emeklilik reformu ilk adımlarından birisi ise Bağ-Kur'luları ilgilendirecek. İşte detaylar..
Ekim ayında TBMM açılacak ve esnaflara ikramiye günlerinin azaltılması konusu, 2. Torba yasanın içerisinde yer alacak. Bu kapsamlı değişiklik ile birlikte 1.1 milyon kişinin emeklilik yaşları geriye çekilecek. Söz konusu düzenlemeyle beraber emekli olanların aylık gelirleri yüzde 20 oranında artacak. İşte yeni emeklilik reformu hakkında merak edilenler..
EMEKLİLİK SİSTEMİ 2. torba yasanın tamamına dahil edilecek
İlk torba kanun, memurların emeklilik ve maaşlarını düzenlemekteydi. İkinci torba yasa, bir aile ve gençlik bankasının kurulmasını ve iki büyük emeklilik reformunu içerecek. Emeklilik reformunun ilk adımlarından biri ise Bağ-Kur'luları ilgilendiriyor.
"Herkes iki katı emekli maaşı alacak! Emeklilik yaşı 56'ya indirilecek"
Yeni bir emeklilik sistemi başlıyor. Çalışanların emeklilik hakları garanti altına alınmakta ve emeklilik yaşları düşürülmektedir. Peki, yeni emeklilik modeli nasıl işleyecek?
Sigorta primleri, işçi tazminatları hazine tarafından karşılanacak, emeklilik sistemi yeniden düzenlenecek. Herkes emekli maaşının iki katını alacak ve emeklilik yaşı 56'ya indirilecek. Peki ayrıntılar neler?
Açıklamalar aşağıdaki gibidir:
Ek emeklilik hükümleri aslında devletin sağladığı sosyal güvenlik sistemine dayalı bir emeklilik sisteminin var olduğu anlamına gelmektedir. İkinci emeklilikten de söz ediliyor. Bu ikinci emeklilik dünya ülkelerinde farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde mesleğe göre yapılmaktadır.
ÖRNEKLER
Benzer programlar arasında banka fonları ve kurumsal tamamlayıcı emeklilik planları (OYAK programları) yer almaktadır. Bazı ülkelerde bizimkine benzer bireysel emeklilik sistemleri var. Şu anda bireysel emeklilik planları da mevcut.
Otomatik katılım bireysel emeklilik planları bulunmaktadır. 45 yaşın altında olan çalışanlar bu programdan otomatik olarak yararlanabilmektedir. Her ay maaşlarından yüzde 3'ü kesilecek ama isterlerse birkaç ay içinde bu sistemden çekilebilecekler. Berat Albayrak döneminde de gündemdeydi.
Getirilecek yeni sistem aslında 2017 yılında Berat Albayrak'ın Maliye Bakanlığı'ndaki görevi sırasında tartışılmıştı. Taraflar anlaşırsa, ilgili herkesin hem emeklilik fonunun hem de bireysel emeklilik planının konsolidasyonu konusunda anlaşması gerekir. Bir de emekli maaşı meselesi var..
Bu anlaşma gerçekleşmemiş olsa da, özellikle Türkiye'de emeklilik meselesi olduğu için emeklilik fonunun oluşturulması bizim için bir zorunluluktur. Çalışma Bakanlığı'na göre insanların yüzde 80 ila 85'i emeklilik maaşından yararlanamıyor.
"Çözüm bu sistemde"
Büyük şirketleri düşünüyoruz, fakat küçük işletmeleri düşündüğünüzde ve emeklilik planlarına baktığınızda bu zor. Dolayısıyla bu tahammül edilemeyecek bir sorundur. Aslında bu sorunun çözümü bu sistemde yatıyor. Neden gerekli?
Çalıştığınız sürece sabit bir yaşam standardınız ve sabit bir maaşınız olacaktır. Hem kamuda hem de özel sektörde. Ancak emekli olduğunuzda maaşınız biraz düşecek, bu da yaşam standardınızı ve gelirinizi düşürecektir. Dolayısıyla bu standardı koruyan, gelir düzeylerini koruyan bir sisteme yani ikinci emeklilik sistemine ihtiyaç var.
"Herkese çifte maaş"
Herkes çifte emekli maaşı alıyor. Ne olacak? Önce SGK aracılığıyla memuriyetten emekli olacak, daha sonra bu ek emeklilik planıyla ikinci emekli maaşı alacak.
Şu anda Japonya'da otomatik kayıt sistemi uygulamaya konmuştur ancak bu zorunlu değildir. Kesinlikle gerekli olması halinde maaşınızdan yüzde 3 oranında kesinti yapılacaktır.
Zorunlu hale gelecek mi? İhtiyacınız olduğunda sistem yanınızda. Mutlak değil ama zorunlu olmalı. Başka türlü çıkarsa sistem bozulur.
"Üçlü prim ödeme sistemi"
Maaştan %3 oranında kesinti yapılır ve işveren tarafından katkıda bulunulur. Ve zaten yüzde 30'luk bir ulusal yük var. Üç yönlü prim ödeme sistemine geçilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.