Yıllık izin süresi nasıl hesaplanır?
4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, yıllık izne hak kazanabilmek için, son işyerinde işe başlama tarihinden itibaren en az bir yıl çalışmak gerekmektedir.
Son işyerinde en az 1 yıl boyunca çalışmış kişilerin yıllık izin hakları bulunmaktadır. Çalışanın yıllık izin süresi son işyerindeki çalışma süresine göre belirlenmektedir. Ayrıca çalışanların kullanmadığı yıllık izinlerin parası işten ayrıldıklarında ödenmektedir. Emekli olan EYT'lilerin hala çalışmaya devam etmesi durumunda ise izin haklarında değişiklik görülmektedir.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüm kış çalışan vatandaşlar yıllık izinlerini kullanmak talebiyle yıllık izin hesaplaması yapmaya çalışırken bir yandan da bu noktada doğan haklarını merak etmektedirler. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, yıllık izne hak kazanabilmek için, son işyerinde işe başlama tarihinden itibaren en az bir yıl çalışmak gerekmektedir.
YILLIK İZİN NASIL HESAPLANIR?
Kanunlara göre çalışma süresi bir yıldan beş yıla kadar olanlara 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 gün; çalışması 15 yıl ve daha fazla olanlara 26 gün yıllık ücretli izin sağlanmaktadır. Yıllık izin süreleri işveren ve çalışan arasında yapılan farklı sözleşmelerle arttırılsa da azaltılmasına olanak yoktur.
İzin hakkı göz önünde bulundurulurken çalışanın yaşı da önemlidir. Yaşı 18 ve daha küçük işçiler ile 50 ve daha büyük işçilerin yıllık izin süresi 20 günden az olamaz. Ayrıca yer altında çalışan bir işçiyseniz izin gününüze ek olarak 4 gün daha verilir. Kanunlara göre yıllık iznin bölünmeden kullanılması ve sürekli olarak verilmesi zorunlu tutulsa da çalışan ve işveren arasında sağlanan anlaşmaya göre yıllık ücretli izin bölünerek de kullanılabilmektedir.
1 YIL ÇALIŞANIN YILLIK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?
Bunun yanı sıra işverenin çalışana diğer ücretli ve ücretsiz izinler ile dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izinden mahsup edilemez. Çalışanların bilmesi gereken bir diğer konuysa ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin gününden sayılmamasıdır. Örneğin Kurban Bayramı izniniz yıllık izninizden düşürülemez.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.