YÖK, yurtdışı üniversite reklamlarına karşı uyarıda bulundu
Yükseköğretim Kurulu, yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıracak öğrencilere; üniversitelerin YÖK tarafından tanındığı ve mezunlarına denklik verileceği yönündeki yanıltıcı reklamlara karşı uyarıda bulundu.
Yurtdışında okumak birçok öğrencinin talep ettiği ve istediği alanda kendini daha iyi geliştirebilmek adına başvuru sağladığı eğitim şekillerinden birisidir. Bu şekilde okumak isteyen öğrenciler yurtdışında bulunan üniversitelere başvuruda bulunarak şansını deniyor. Bununla birlikte ücretli olarak da yurtdışındaki bazı üniversiteler öğrenci alımı yapabiliyor.
Bu noktada YÖK'ten öğrencilere uyarı niteliğinde bir yazı iletildi. Resmi site üzerinden duyurulan bu yazıda öğrencilere yanıltıcı reklam ve duyuru konusunda daha dikkatli inceleme yapmaları belirtildi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı aracı eğitim danışmanlık kuruluşlarının, YÖK tarafından tanındıklarını iddia ederek üniversitelerin mezunlarına denklik verileceği yönünde duyurular yaptığı belirtildi. Ayrıca, bazı üniversitelerin de tanıtımlarında "sınavsız üniversite", "mezuniyet sonrası şartsız denklik" gibi ifadeler kullandığı tespit edildi.
Yapılan açıklamada, yanıltıcı ve asılsız içerikler nedeniyle gerekli hukuki işlemlerin başlatıldığı vurgulandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, özellikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitimle diploma vaadi veren kuruluşların iddialarının gerçek dışı olduğunu belirtti. Özvar, "Bu tür sahte içerikler, öğrencilerin asıl hedefledikleri nitelikte eğitimi alamama ya da denk bir diploma programı olmama riskini taşıyabilir." ifadesini kullandı.
O Sayfa Üzerinden Kontrol Edebilirsiniz
YÖK tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarının listesini öğrencilerin e-Devlet üzerinden kontrol edebileceği ve detaylı bilgi alabileceği belirtildi. Öğrencilere, 'https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama' adresinden tanınmış üniversiteleri kontrol etme ve gerektiğinde doğrulama yapma önerisi sunuldu. Ayrıca öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu'nun çağrı merkezini arayarak da konuyla ilgili sorularını yöneltebilecekleri ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.