Yurt Dışında Nasıl İş Bulurum?
Herkese merhabalar. Birçok kişinin günümüzde yurt dışı iş bulma hedefi olduğunun farkındayız. Ancak internette o kadar çok kaynak bulunuyor ki, size gerçekten faydalı olabilecek kaynaklara kolayca ulaşılamayabiliyor. Biz de...
Herkese merhabalar. Birçok kişinin günümüzde yurt dışı iş bulma hedefi olduğunun farkındayız. Ancak internette o kadar çok kaynak bulunuyor ki, size gerçekten faydalı olabilecek kaynaklara kolayca ulaşılamayabiliyor. Biz de bu sebeple, bu yazımızda sizin için yararlı bilgileri topladık ve yurt dışında nasıl iş bulurum sorusunun cevabını özetlemeye çalıştık.
Yurt dışında iş bulma arayışına başlayan kişilerin ilk karşılaşacağı şey yurt dışı iş bulma siteleri olacaktır. LinkedIn, Glassdoor, Indeed ve Monster gibi tanınan iş bulma siteleri size her ülkeden iş ilanları sunabilmektedir. Hatta LinkedIn dışındaki diğer sitelerin ülkelere özel olarak iş arama siteleri bile bulunmaktadır ve bu sayede arayışınızı filtreleyebilmektesiniz.
Peki, yurt dışında iş aramaya başladığınızda direkt olarak mevcut dokümanlar ile bu siteler üzerinden başvurularınıza hemen başlamalı mısınız? Bu sorunun cevabı hayır olacaktır. Zira Türkiye’deki dokümanlar ile diğer ülkelerdeki, örneğin Avrupa’daki dokümanlar farklı kriterlere uygun olarak düzenlenmektedir. Dolayısıyla öncelikle bu konuda hazırlık yapılması ve dokümanlarınızın hedeflediğiniz ülkeye, bölgeye veya kıtaya uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Tabii bunun için önce hangi ülkeyi veya ülkeleri hedefleyeceğiniz de belirlenmelidir. Örnek vermek gerekirse, yurt dışı iş bulma arayışınıza başladığınızda tüm Avrupa ülkelerine başvuru yapmanız, bu konuda enerjinizin belli bir kısmını boşa harcamanıza sebep olacaktır. Çünkü bu yolda başvuru yaparken, başvuru yaptığınız ülkenin çalışma koşulları, verilen maaşları, aylık harcamaları gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Hedef ülkeniz belirlendikten sonraki adımınız dokümanlarınızın profesyonel bir şekilde düzenlenmesi olacaktır. Kriterlere uygun, karşı tarafın bildiği bir düzende, net ve açık bir şekilde oluşturulan CV’niz karşı tarafın sizi daha rahatça tanıyabilmesi ve eşleştirme eğiliminin artmasını sağlayacaktır. Aynı şeyler Cover Letter için de geçerlidir. Cover Letter’ınızın profesyonelliği sizin profesyonelliğinizi ve İngilizce becerilerinizi yansıtacaktır. Bu sebeple kullanılan iş İngilizcesi ve anlatım şekli önemli olacaktır.
Yine aynı şekilde, bir başvuru yaptığınızda hem iş ilanı hem de iş ilanını paylaşan şirket detaylı bir şekilde okunmalı ve değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonucu ise doğru şekilde Cover Letter’a aktarılmalıdır. Yurt dışı iş bulma arayışınızda bu mülakat alabilme ve işverenlerle görüşebilme şansınızı arttıracaktır.
Son olarak ve bonus olarak bahsetmek istediğimiz bir de işe alım ajansları bulunmaktadır. Örneğin, Avrupa’da fazlasıyla yaygın ve aktif olan işe alım ajanslarının havuzuna girebilmeyi başarabilirseniz, mülakat alabilme şansınız fazlasıyla artacaktır. İşe alım ajansları özellikle de büyük hacimli alım yapan şirketlerin dışardan expat getirme yükünü azalttığı için, sizin arayışınız ile de aynı doğrultuda bir alanda çalışmaktadır.
Yurtdışında nasıl iş bulurum sorusunun cevaplarını özetleyecek olursak;
Hedef ülkeniz veya ülkeleriniz belirlenmelidir, bu ülkelerle ilgili detaylı bilgi edinilmelidir
Hedef ülkenize veya ülkelerinize uygun olarak CV ve Cover Letter’ınız düzenlenmelidir
Başvuru yapmadan önce iş ilanı ve şirket detaylıca incelenmelidir
Başvuru dokümanları iş ilanına ve şirkete uygun olarak uyarlanmalıdır
Bunları uyguladığınız zaman, hiç hazırlıksız bir kişiye göre başvurularınızdan daha fazla dönüş aldığınızı ve mülakata hak kazandığınızı siz de deneyimliyor olacaksınız.
Bu yazımızda size yurt dışında nasıl iş bulurum sorusunun cevabını verdiğimizi düşünüyoruz. Daha detaylı bilgi almak istemeniz halinde bize ulaşabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.