Evde tavuk pişirirken dikkat! Bakanlıktan açıklama geldi
Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda vatandaşları bilgilendirmek amacı ile gıda tüketimine dair duyuru yapıldı.
Vatandaşların gıda tüketimi hakkında bilgilenmesi amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bilgilendirme metni yayımlandı. Yapılan açıklamalarda gıdaların evde nasıl tüketilmesi gerektiği ve yemek pişirirken hangi gıdaların birlikte tüketilmesi ya da tüketilmemesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Özellikle de evlerde en çok tüketilen tavuğun nasıl saklanması gerektiği ve pişirirken hangi adımların gerçekleştirilmesi gerektiği hakkında şu bilgilendirmeler yapıldı;
TAVUK PİŞİRMEDEN ÖNCE YIKANIR MI?
Tavuk etini pişirmeden önce suda yıkamaya gerek yoktur, tavuğu iyice pişirmek yeterlidir. Tüm diğer gıdalarda olduğu gibi pişme esnasında varsa tavukta bulunabilecek mikroorganizmalar da yapılacak yeterli pişirmeyle elemine edilecektir.
Etler yıkandığı zaman üzerlerinde bulunabilecek mikroorganizmaları mutfağın diğer yerlerine bulaştırma riski doğmaktadır. Bu nedenle çok kirli gördüğümüz kısımlar var ise buralar yıkanmak yerine, kesip uzaklaştırılabilir.
GEÇ PİŞEN TAVUK DOĞAL TAVUK MU?
Tavuğun geç pişmesi ırkıyla ve yaşıyla ilişkilidir. Endüstride hızlı yetişen ve kolay pişen tavuk ırkları üretildiği için markette aldığınız tavuk çok daha kolay pişmektedir.
Köy tavukları geç pişer çünkü genellikle kesime uygun çabuk gelişen etlik piliç (broiler) türleri beslenmez. Köylü öncelikle tavuğun yumurtasından olabildiğince uzun süre faydalanmak ister.
Öte yandan tavuğu olabildiğince uzun süre yumurtasından faydalanmak için yumurtadan kesilinceye kadar kesimlik olarak satmaz. Yani köy tavuğunun daha geç pişmesi, besilik olarak özel yetiştirilen broiler gibi genç değil daha yaşlı olması ve tavuk ırklarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır.
GIDALAR EVDE NASIL SAKLANMALI?
Satın aldığınız gıdaları uygun sıcaklıkta muhafaza edin. Et ve et ürünleri ile süt ve ürünlerini buzdolabı koşullarında 0-4° C'de muhafaza edin. Pişirilmiş gıdaları hemen tüketin ya da daha sonra tüketecekseniz hızla soğutun, buzdolabında muhafaza edin ve tüketilecek miktarını ısıtın. Pişmiş gıdanın tekrar tekrar ısıtılmasından kaçının. Kuru gıdaları karanlık, serin, kuru yerde muhafaza edin. Dondurulmuş ürünleri -18° C'de muhafaza edin, tüketileceği zaman buzdolabında çözündürün ve çözündürüldükten sonra tekrar dondurmayın.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yukarıda verilen açıklamalar ve daha fazlası internet sitesinde 'BİLİYOR MUYDUNUZ?' başlığı ile vatandaşlara duyuruldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.